M.POLIAČIK: Vyzývam ministra, aby prehodnotil postup voči gymnáziu v Martine

10.05.2012 Bratislava

Bratislava 10. mája (TASR) - Opozičný poslanec za SaS Martin Poliačik vyzýva ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) a pracovníkov jeho rezortu, aby prehodnotili svoj postup voči Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine. Poliačik to vyhlásil na dnešnom brífingu s tým, že to, čo sa na tejto škole deje, je prvou lastovičkou uniformizácie školstva.

Poslanec kritizuje rozhodnutie rezortu nepokračovať v experimentálnom šesťročnom študijnom odbore. "Tento projekt tam bežal už 17 rokov, je tam 95- až 99-percentná umiestniteľnosť absolventov na vysokých školách. Namiesto toho, aby ministerstvo hľadalo pre takéto programy nový režim fungovania, jednoduchým rozhodnutím od zeleného stola bolo snaženie desiatok pedagógov a riaditeľa zmarené bez nároku na diskusiu," vyhlásil Poliačik.

Poslanec sa chce osobne zúčastniť na proteste voči tomuto verdiktu v Martine 18. mája. "Vyzývam ministra, aby namiesto vyrábania más rovnakých škôl a študentov nechali priestor pre slobodu, originalitu a nové prístupy vo vzdelávaní. Vzdelávaním zo 70. rokov nemôžeme vychovávať deti v 21. storočí," dodal Poliačik.

Na hroziaci zánik jedného z najstarších gymnázií na Slovensku upozorňovala vo štvrtok (9.5.) aj spravodajská televízia TA3. Dôvodom mal byť podľa nej postoj ministerstva školstva. To sa rozhodlo, že nedovolí gymnáziu v Martine pokračovať v experimentálnom šesťročnom študijnom odbore. Škola tak príde o polovicu žiakov a s nimi jej výrazne ubudne aj z rozpočtu.

Podľa rezortu školstva za vzniknutú situáciu môže riaditeľ gymnázia Marián Štefko. Šesťročný odbor totiž fungoval dlhšie obdobie len na základe výnimky. "Zo strany riaditeľa školy nebolo veľmi seriózne to, aby zavádzal žiakov a rodičov tým, že vyhlási prijímačky na školu, ktorá nemá budúcnosť, ktorá bola zriadená iba ako experiment na určitú dobu," komentoval vzniknutú situáciu hovorca ministerstva Michal Kaliňák. Riaditeľ však postoju rezortu oponuje. Podľa neho bol odbor "najúspešnejším experimentom poreformného školstva" na Slovensku.
 

Vyberte región